La mulți ani, România! De Ziua Națională, CANCAN.RO este alături de toți românii și îi ajută să nu rateze niciun moment-cheie al sărbătorii Centenarului Marii Uniri! Chiar dacă nu vă aflați în stradă, în mijlocul evenimentelor, pe CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA veți putea intra în atmosfera de mare sărbătoare, pentru că aici puteți urmări LIVE cele mai tari imagini de la parada militară, dar și din multe alte zone de interes!
UPDATE 11:30 Parada s-a încheiat cu muzicile militare reunite. La final, generalul Adrian Tonea, comandatul paradei, s-a înclinat în faţa oficialilor prezenţi.
UPDATE 11:28 După cavalerişti, urmează Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul”, cea mai veche unitate a Armatei Române.
UPDATE 11:25 Jandarmeria a avut o prezenţă mai redusă ca de obicei la parada de 1 Decembrie 2018. De asemenea, un grup de spectatori a huidut momentul și chiar s-a întors cu spatele când mașinile cu jandarmi au defilat.
UPDATE 11:15: În premieră, la paradă participă un detaşament al unui liceu militar. Urmează rezerviştii militari.
UPDATE 11:10 A început defilarea detaşamentelor Armatei Române.
UPDATE 10:30 – Pe sub Arcul de Triumf trec vehicule de luptă ale armatei poloneze.
Parada Militară Națională de 1 Decembrie a început la ora 10:00, la Arcul de Triumf din Capitală, unde vor defila aproape 4.000 de militari și specialiști din MAI, Ministerul Apărării, SRI, SPP și Administrația Penitenciarelor. La paradă vor putea fi admirate și aproximativ 50 de aeronave.
Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, între care și aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, defilează, de 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
Detașamentele de militari străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.
La paradă au ajuns președintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
https://www.facebook.com/cancan.ro/videos/343902426191999/?notif_id=1543596982982665¬if_t=live_video_explicit
UPDATE 9:45 – Ceremonia va începe în câteva minute, cu depunerea unei coroane de flori. Pe lângă preşedinte, dintre oficiali au venit atât preşedinţii celor două camere, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, membrii Guvernului, dar şi Florin Iordache
„Aproximativ 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, între care și aproximativ 500 de militari din mai multe țări aliate sau partenere, vor participa sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București„, a transmis Ministerul Apărării.
(Citește și: TREI ZILE DE SĂRBĂTOARE LA TVR 2, CU OCAZIA ZILEI DE 1 DECEMBRIE)
În acest an, detașamentele de militari străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.
Tot sâmbătă are loc, începând cu ora 08:00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I.
Ceremonia militară de la Alba Iulia va începe la ora 15:30. La paradă vor participa aproape 1.600 de militari.
„În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15:30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.600 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu aproximativ 150 mijloace tehnice și 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari și tehnică ale armatei poloneze„, au anunțat organizatorii festivităților.
Anul acesta, sibienii sunt așteptați în Piața Unirii pentru a face o horă imensă a unirii alături de militari și oficialități. Ansambluri locale din Arpașu, Săliște și Gura Râului vor face atmosfera mai frumoasă. În același timp, alpiniștii din cadrul ISU Sibiu sprijiniți de Salvamont Sibiu vor arbora steagul României.
La Sibiu, ceremonia militară religioasă și evenimentul depunerii de jerbe de flori și coroane vor avea loc în fața Cercului Militar. Totodată, Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul Junii” Sibiu organizează spectacolul “Noi suntem români”. Publicul care va asista la show va străbate toate zonele țării, într-o neașteptată călătorie muzical-coregrafică.
De 1 Decembrie, clujenii sunt așteptați la manifestările organizate de autorități în Piața Mihai Viteazul, Piața Unirii, Piața Avram Iancu, pe Bulevardul Eroilor și la Cinema Florin Piersic.
Manifestările cu ocazia Centenarului Marii Unirii încep vineri, 30 noiembrie când vor fi dezvelite statuile Mitropolitului Bartolomeu Anania, Cardinalului Iuliu Hossu și Episcopului Nicolae Ivan.
Programul evenimentelor de 1 Decembrie este următorul:
Piața Mihai Viteazu
9:00 – Ceremonie de depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul
Piața Avram Iancu
10:00 – Slujba Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
10:30 – Ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României
11:00 – Defilare cu tehnică militară și de intervenție
11:30 – Spectacol de culoare (confetti și artificii de zi)
Sala de Sticlă
12:00 – Clujul Universitar și Marea Unire
Piața Avram Iancu:
20:00 – Spectacol special de Centenar: sunet, lumini, videoproiecții și focuri de artificii
Bulevardul Eroilor:
12:00 – Reînscenare istorică
12:00 – 21:00 Photobooth
12:00 – 21:00 Animație stradală
Piața Unirii:
13:00 – 19:00 – Regal folcloric
19:00 – Aprinderea luminilor de Sărbători
19:05 – Concert Holograf
20:30 – Concert Zdob și Zdub
Cinema Florin Piersic:
18:00 – Proiecție film documentar – “Marea Unire, România la 100 de ani” – o producție AGERPRES
21:00 – Centenarul filmului românesc – Moromeții 2
Începând cu ora 9.00 vor avea loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central. Două ore mai târziu va începe parada forțelor armate – defilarea militarilor, care va avea loc pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în fața Monumentului Eroilor Independenței din Parcul Casei de Cultură a Sindicatelor.
La ora 12, participanții vor admira o expoziție de tehnică militară și armament. Va avea loc și prezentarea noilor autobuze ale municipiului Constanța.
Între orele 11.00 și 16.00 participanții vor fi serviți cu câte o porție de fasole în corturile special amenajate în cinci zone din oraș: Parcul Tomis II, Piațeta Badea Cârțan – Clubul Pensionarilor, Zona CET – Clubul Pensionarilor, Parcul de la Gară, Piațeta Far.
Activități similare vor avea loc în marile garnizoane din țară, cu participarea reprezentanților Armatei României, precum și în teatrele de operațiuni în care se află în misiune militari români.
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Pentru buna desfășurare a paradei, Brigada Rutieră București va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piața Arcul de Triumf, pentrziua de 1 decembrie.
(Citește și: NU E BANC! VASLUIUL NU VA AVEA PARADĂ MILITARĂ DE 1 DECEMBRIE! MOTIVUL E HALUCINANT)
Folosirea dronelor în spațiul aerian unde se desfășoară manifestările dedicate Zilei Naționale este interzisă.
De asemenea, participanții sunt îndemnați să vină la ceremonii fără bagaje voluminoase.
Societatea de Transport Bucureşti (STB) reînvie vremurile de altădată cu prilejul Zilei Naţionale a României, oferindu-le bucureştenilor o paradă a tramvaielor de epocă.
Vehiculele vor străbate centrul Capitalei, având printre călători personaje îmbrăcate în costume din vremurile respective.
“Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, trei tramvaie de epocă vor circula pe traseul Depoul Victoria, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şoseaua Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, Piaţa Sfântul Gheorghe şi retur, în intervalul orar 11:00 – 13:00. Vehiculele care participă la paradă sunt tramvaie de epocă, modificate în cadrul Uzinei de Reparaţii a STB SA”.
Vremea va fi deosebit de rece în Bucureşti, temperaturile urmând să ajungă la minus 12 grade. Vântul va sufla moderat şi vor fi şi condiţii de ceaţă şi chiciură.
Începând de sâmbătă dimineaţă până duminică dimineaţă, vremea va fi în continuare deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea.
Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura aerului va urca de la -12…-10 grade la începutul zilei, până la -3…-2 grade în orele amiezii, apoi va scădea până la -12…-10 grade la sfârşitul nopţii. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.
PRO TV, dublă aniversare de 1 decembrie
De 1 decembrie, Ziua Națională a României, PRO TV sărbătorește 23 ani de existență în casele telespectatorilor. Sâmbătă, 1 decembrie, este sărbătoare de la prima oră a dimineții și până după miezul nopții. În ziua Marelui Centenar, PRO TV împlinește 23 de ani și a pregătit un program special pe întreaga durată a zilei. Știrile PRO TV, concertul Andra „Tradițional”, Vorbește lumea, La Măruță, Ce spun românii, Maria, inima României și Vocea României sunt producțiile cu un conținut special gândit pentru această zi.
Antena 1, ediție specială de Centenar
Și postul de televiziune Antena 1 sărbătorește cum se cuvine 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Astfel, de la ora 10:00 la ora 12:00, postul de televiziune va transmite o ediție specială de 1 Decembrie. De asemenea, show-ul transformărilor „Te cunosc de undeva” va fi dedicat artiștilor români.
TVR păstrează tradiția
Pentru a trăi cea mai frumoasă experienţă de 1 Decembrie, TVR va mobiliza resurse impresionante. Parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală, dar şi ceremoniile de la Alba Iulia şi Focşani vor fi pe micul ecran cu ajutorul a peste 50 de camere de filmare şi trei care de reportaj. Peste 100 de profesionişti ai TVR sunt implicaţi în realizarea transmisiunilor directe de la Bucureşti şi din ţară.
Camere de filmare vor fi amplasate pe Arcul de Triumf, Casa Presei, dar vor fi şi imagini filmate cu drona sau în mişcare, transmise din elicopter sau de pe TAB-ul militar. Ca în fiecare an de 1 Decembrie, jurnalistul Adelin Petrişor va comenta desfăşurarea Paradei Militare de la Arcul de Triumf. Îi va fi alături colonelul Constantin Spânu. Principalul Telejurnal al zilei de 1 Decembrie, de la ora 20.30 (imediat după primul meci al Naţionalei de Handbal feminin la Campionatul European), va fi transmis la TVR 1 şi TVR Internaţional în direct de la Alba Iulia şi va fi prezentat de Radu Andrei Tudor şi Stela Dănilă, gazda Telejurnalului TVR Moldova.
1 Decembrie este Ziua Națională a României. La data de 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiş a citit rezoluţia Unirii:
„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.